Ο Παπά Αλέξης των Επινιανών
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το Δ.Σ. του Συλλόγου των Επαινιανιτών τον τελευταίο καιρό. Εδώ και λίγο καιρό ο Σύλλογος, χάρις στις προσπάθειες του Προέδρου Γιώργου Χρύσανθου, έχει φτιάξει ένα λογαριασμό στο Facebook με την επωνυμία ‘’Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών’’. Στη σελίδα αυτή έχουν καταχωρηθεί πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, τις εξορμήσεις στα αξιοθέατα των Επινιανών, όλα τα νέα από τις εφημερίδες των ‘’Επαινιανών Λόγος’’ και πολλές άλλες χρηστικές πληροφορίες. Ήδη σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν συγκεντρωθεί γύρω στους 650 φίλοι της σελίδας. Με την ευκαιρία αυτή, καλό θα είναι οι φίλοι να ενημερώσουν όσους Πιγγιανίτες αλλά και άλλους που αγαπούν τα Άγραφα και που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο επικοινωνίας, να γίνουν φίλοι στη σελίδα του Συλλόγου, ώστε μαζί με την εφημερίδα, να έχουν άμεση πληροφόρηση στα νέα των Επινιανών και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων. Στη σελίδα λοιπόν αυτή του Συλλόγου απευθύνθηκε μια κυρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ονόματι Valli Pappas και μας ζητούσε να τη βοηθήσουμε να βρει τις ρίζες της. Δεν μιλάει Ελληνικά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, και μας είπε ότι ο παππούς της γεννήθηκε το 1896 στα Επινιανά και έφυγε μικρός για την Αμερική. Λεγόταν Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πατέρας του ήταν παπάς. Ήξερε επίσης ότι κάποτε λεγόταν και Ιωάννου και προφανώς άλλαξαν επίθετο.
Είχε ψάξει η Valli Pappas σε μια σελίδα για το Ελληνικό Γενεαλογικό δέντρο και είχε βρει ότι το όνομα Ιωάννου συναντιόταν στα χωριά των Αγράφων και ιδιαίτερα στα Επινιανά. Μας ζητούσε να τη βοηθήσουμε στην αναζήτηση αυτή. Ο πατέρας και ο θείος της ( 85 και 91 χρόνων αντίστοιχα )που ζουν και αυτοί στην Αμερική δεν είχαν άλλες πληροφορίες και έλεγαν ότι ο παππούς της δεν μιλούσε πολύ για τη γενέτειρά του τα Επινιανά. Απαντήσαμε στη Valli ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε στοιχεία για τον παππού της, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και ζητήσαμε από τον Κώστα Γαντζούδη, που ήταν γραμματέας της Κοινότητας Επινιανών αλλά και του Δήμου Αγράφων στη συνέχεια, να ψάξει στο Δημοτολόγιο μήπως βρει στοιχεία. Τότε θυμήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Χρύσανθος ότι ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, που γεννήθηκε στα Επινιανά και κατοικεί στην Αθήνα, είχε πει παλιότερα στον ίδιο, ότι ο παππούς του ήταν παπάς στα Επινιανά για πολλά χρόνια. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με το Λάμπρο Παπαδόπουλο και του είπαμε για την αναζήτηση της ValliPappas αλλά και όλα τα στοιχεία που μας είχε δώσει. Τότε εκείνος με χαρά μεγάλη μας είπε ότι ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος που αναζητούμε ήταν αδελφός του πατέρα του που λεγόταν Δημήτριος. Ο Παναγιώτης είχε φύγει πολύ μικρός για την Αμερική και μετά δεν είχαν επαφές. Ήταν δε και οι δύο (Παναγιώτης και Δημήτρης ) παιδιά του Παπα Αλέξη που ήταν ιερέας στα Επινιανά για πάρα πολλά χρόνια. Ο παπα Αλέξης μάλιστα είναι θαμμένος στο πίσω μέρος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Επινιανών. Τα παραπάνω μας τα επιβεβαίωσε και ο Κώστας Γαντζούδης ,ο οποίος πρόσφατα επιμελήθηκε την ανακατασκευή του μνημείου για τον Παπά Αλέξη ύστερα από πρωτοβουλία των συγγενών του Παπά Αλέξη.
Ο Παπά Αλέξης είχε αλλάξει μάλιστα το επίθετό του από Ιωάννου σε Παπαδόπουλος. Πρόσφατα ο εγγονός του, Λάμπρος Παπαδόπουλος είχε παραδώσει στον συγχωριανό Απόστολο Αβράμπο, που είναι στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Επινιανών, τα Άμφια του παππού του Παπά Αλέξη, για να τα φυλάξουν σαν κειμήλιο. Μας έδωσε μάλιστα και μια φωτογραφία του Παπα Αλέξη που δημοσιεύεται παρακάτω. Περιττό να σας πω ότι η χαρά και των δύο πλευρών (Valli Pappas και Λάμπρος Παπαδόπουλος) ήταν πολύ μεγάλη και τώρα είναι σε επαφή και να γνωριστούν ύστερα από τόσα χρόνια. Ο Λάμπρος Παπαδόπουλος μας υποσχέθηκε ότι σύντομα μαζί με τον Απόστολο Αβράμπο θα γράψουν μια βιογραφία του Παπά Αλέξη την οποία θα δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα. Θεωρήσαμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε αυτή την ιστορία ώστε να γίνει γνωστή στους Επινιανίτες και μέσα από αυτή τη γνωστοποίηση, η οποία χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται άμεσα, να υπάρχει δυνατότητα να βρούμε και άλλα στοιχεία για τον Παπα Αλέξη των Επινιανών και για το έργο του, διότι όπως μάθαμε ήταν για πάνω από 60 χρόνια εφημέριος των Επινιανών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον εγγονό του Λάμπρο Παπαδόπουλο ήταν εφημέριος στα Επινιανά από το 1880 ως το 1944 περίπου.
Ο Άγιος Γεώργιος των Επινιανών
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να οργανώσει το καλοκαίρι ημερίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Παπά Αλέξη ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά στους Επινιανίτες και όχι μόνο τα στοιχεία αυτά που αποτελούν μέρος της νεότερης ιστορίας των Επινιανών. Η ημερίδα αυτή θα γίνει τον Αύγουστο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Στην εκδήλωση αυτή έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να παραστούν και οι συγγενείς του Παπά Αλέξη από την Αμερική που για πρώτη φορά θα επισκεφθούν τα Επινιανά, την γενέθλια γη των προγόνων τους.