Νέοι κάτοικοι στο χωριό. Συνέντευξη του κ. Βασίλη.
-Ε.Λ.: Πώς αισθάνεται ένας Αθηναίος, που είναι πλέον µόνιµος κάτοικος στα Επινιανά του ∆ήµου Αγράφων, που αποτελεί έναν από τους πιο δυσπρόσιτους και αποµακρυσµένους ∆ήµους της Χώρας µας; Πώς πήρατε µια τόσο σηµαντική απόφαση;
-Βασίλης: Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήµασταν Αθηναίοι. Αφήσαµε την Πρωτεύουσα για τα βουνά, που πάντα αγαπούσαµε, το 2011 για τη Φλώρινα και την Πρέσπα. Αυτό έγινε δέκα εννιά χρόνια αργότερα απ’ όταν θα θέλαµε, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια. Βλέπετε, δύο ορεινά µέρη αγαπούσαµε πάρα πολύ, την Ευρυτανία και ειδικά την περιοχή των Αγράφων και τη Φλώρινα – Πρέσπα. Και τα δύο έχουν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Η Ευρυτανία είναι το πιο «καθαρόαιµο» ορεινό µέρος στην Ελλάδα, η περιοχή της Φλώρινας, ένας επίσης ορεινός τόπος µε βουνά ως 2601µ., έχει ένα διαφορετικό, κεντροβαλκανικό χαρακτήρα.
Μείναµε εκεί, εννιά χρόνια κι όταν ήρθε η ώρα ν’ αγοραστεί ένα σπίτι για µόνιµη κατοικία, συναντήσαµε τεράστιες δυσκολίες στην εκεί περιοχή, καθώς δεν υπήρχαν ακίνητα σε λογική τιµή µε σωστούς τίτλους, κατάλοιπο κι αυτό των ιδιαίτερων συνθηκών που δηµιούργησαν στην περιοχή ο Εµφύλιος και το Μακεδονικό. Έπρεπε πλέον είτε να εγκαταλείψουµε το σχέδιο αγοράς ή να µετακινηθούµε σε άλλη ορεινή περιοχή. Αυτονόητο λοιπόν ήταν να στραφούµε πρώτα απ’ όλα στην περιοχή της Ευρυτανίας και στην περιοχή των Αγράφων. Πολύ σηµαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ερχόµαστε στα Επινιανά από το 1994 και µέχρι το 2010 περνάγαµε τουλάχιστον δεκαπέντε µέρες το χρόνο περπατώντας ή ποδηλατώντας στην περιοχή. Από τότε είχαµε πολύ καλές σχέσεις µε τον Κώστα Γαντζούδη και χάρη στη δική του προσπάθεια καταφέραµε να βρούµε σπίτι στο χωριό. Επιπλέον στην πολύµηνη αναζήτηση για κατοικία στην ορεινή Ελλάδα καταλάβαµε ότι είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί -όσο γίνεται- κάποιος σε ένα χωριό, αν δεν έχει ήδη κάποιο φίλο εκεί. Επιπλέον πάντα εκτιµούσα την αγάπη που έχει ο Κώστας για το χωριό του. Έτσι εν µέσω πανδηµίας έγινε δυνατή η µεταστέγαση µας στα Επινιανά.
Όσο για το «δυσπρόσιτος κι αποµακρυσµένος»., για εµάς που έχουµε ζήσει την περιοχή από το 1994, η σηµερινή κατάσταση δεν έχει καµία σχέση µε το τότε. Οι δρόµοι είναι πολύ καλύτεροι, γιατρός και κέντρο υγείας είναι κοντά. Επιπλέον, υπάρχει δυο φορές την εβδοµάδα λεωφορείο για Καρπενήσι. Η Καρδίτσα και η λίµνη Πλαστήρα είναι επίσης εύκολα προσβάσιµες.
Τα βουνά των Αγράφων σε διδάσκουν πολλά, κι ανάµεσα σε αυτά είναι και η υποµονή και η ιεράρχηση του τι είναι σηµαντικό και τι όχι.
Μοναδικό πρόβληµα είναι η έλλειψη διαδικτύου στη µορφή που θα έπρεπε. Το διαδίκτυο µέσω κινητής τηλεφωνίας υπάρχει µεν, είναι όµως υπερβολικά ακριβό ειδικά αν το χρειάζεται κάποιος χωρίς ογκοχρέωση. Εφόσον έχει κάποιος απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν είναι πλέον αποµακρυσµένος κι αποµονωµένος. Φυσικά δεν είναι τόπος για ανυπόµονους. Τα βουνά των Αγράφων σε διδάσκουν πολλά, κι ανάµεσα σε αυτά είναι και η υποµονή και η ιεράρχηση του τι είναι σηµαντικό και τι όχι.
-Ε.Λ. Ποιό είναι το πρώτο πράγµα που σας έρχεται στο µυαλό όταν κάποιος σας πει τη λέξη «Επινιανά»;
-Βασίλης: Ασπρόρεµα, πύλη για τις κορφές των ∆υτικών Αγράφων, θέα, αέρας βουνίσιος, κρυστάλλινος, ηρεµία, νερό πηγαίο στη βρύση του σπιτιού.
-Ε.Λ. Αισθάνεστε µοναξιά τώρα που χειµωνιάζει στα Επινιανά;
Βασίλης: Όχι, καθόλου, παρόλο που η φετινή χρονιά λόγω καραντίνας είναι δύσκολη και σ’ αυτό. Το χωριό, µέχρι να ξανακλείσουν όλα, είχε κάθε Σαββατοκύριακο κίνηση από τουρίστες, ορειβάτες κλπ. Επίσης κόσµος, που έχει σπίτια, πηγαινοερχόταν. Γενικά έχω µια αρχή, αν αυτοί που ζουν γύρω σου δεν είναι φίλοι ή αγαπητά πρόσωπα, συνήθως µόνο µπελάδες δηµιουργούν. Το µόνο που µας στεναχωρεί είναι, που εµείς δεν µπορούµε να επισκεφτούµε τους φίλους µας στη Φλώρινα και αλλού. Ούτε εκείνοι µπορούν να έρθουν εδώ. Πάντως ένα ορεινό σπίτι έχει τόσες πολλές δουλειές, που σε συνδυασµό µε την ασχολία µας µε τα βουνά και τα υπόλοιπα καθηµερινά, δεν καταλαβαίνει κανείς ποτέ πέρασε η µέρα.
-Ε.Λ. Σίγουρα, ήταν κοινή η απόφαση µε τη σύζυγό σας να εγκατασταθείτε στα εδώ. Ποιος από τους δυο σας όµως, πρότεινε πρώτος τα Επινιανά, ως τόπο διαµονής;
-Βασίλης: ∆εν το πρότεινε κάποιος, απλώς πρόεκυψε στην πορεία της αναζήτησης κατοικίας στα δυο ορεινά µέρη, Φλώρινα και Ευρυτανία.
-Ε.Λ. Ποιά τρία πράγµατα που σας άρεσαν περισσότερο στο χωριό µας, συνέβαλαν στο να αποφασίσετε να αγοράσετε σπίτι και να εγκατασταθείτε µόνιµα εδώ;
-Βασίλης: Μη βλέπετε το χωριό ως κάτι αυτοτελές. Εµείς στον ορεινό όγκο των Αγράφων ήρθαµε…κοµµάτι του οποίου είναι τα Επινιανά! Πάντως έπαιξαν πολύ σηµαντικό ρόλο η θέση τους και ο Κώστας Γαντζούδης. Η ήδη ύπαρξη, δηλαδή στο χωριό κάποιου φίλου.
-Ε.Λ. Μετά από σχεδόν έξι µήνες διαµονής σας στα Επινιανά, ποιά τρία πράγµατα δεν σας αρέσουν και θα θέλατε να αλλάξουν;
-Βασίλης: Ένα, να µην υπάρχουν σκουπίδια -ειδικά το καλοκαίρι ή ύστερα από εργασίες- πεταµένα από εδώ κι από εκεί. Είναι ένας τόσο όµορφος τόπος, που το παραµικρό κάνει πολύ έντονη κι άσχηµη εντύπωση. Υπάρχουν πλέον παντού κάδοι και σε λίγο θα έχει και κάδους ανακύκλωσης. Επιπλέον ο ∆ήµος Αγράφων έρχεται και παίρνει «ειδικά» απορρίµµατα, όπως π.χ. µπάζα ή παλιά πράγµατα από µια αποθήκη -σε λογική ποσότητα- βέβαια. Ίσως όχι την άλλη µέρα, αλλά έρχεται.
-Ε.Λ. Είστε ποδηλάτης, εποµένως σας αρέσουν οι ορεινές ποδηλατοδροµίες. Θα µπορούσε να οργανωθεί κάποιο ποδηλατικό τουρνουά στα βουνά µας; Προσφέρεται το ευρύτερο περιβάλλον µας; Υπάρχει ενδιαφέρον από ποδηλατικούς Συλλόγους;
-Βασίλης: Μέχρι πριν 3 χρόνια διέσχιζε την περιοχή ο 8ήµερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας Bike Odyssey, από τους σκληρότερους στην Ευρώπη. Μάλιστα υπήρχε ετάπ από Πύλη-Άγραφα και από Άγραφα-Κρίκελλο. ∆υστυχώς η υποστήριξη στους αθλητές και τη διοργάνωση ήταν ελάχιστη, όπως µου είπε ο διοργανωτής το 2018, και πλέον πάει κατευθείαν Νιοχώρι (λίµνης Πλαστήρα) -Κρίκελλο.
Τα Άγραφα ως ενότητα από τη Μέγδοβα, ως τον Αχελώο, έχουν ατελείωτες διαδροµές ορεινής ποδηλασίας και αποτελούν διαµάντι ποδηλατικού τουρισµού. Φυσικά θα µπορούσαν να γίνουν εξαιρετικής ποιότητας και δυσκολίας ποδηλατικοί αγώνες, αν βρεθούν εκείνοι, που θα τους υποστηρίξουν ως προς τη διοργάνωση.
-Ε.Λ. Σας φοβίζει ο επερχόµενος χειµώνας; Έχετε κάνει τις απαραίτητες διεργασίες για να ξεχειµωνιάσετε;
-Βασίλης: Να µας φοβίζει, όχι! Έχουµε ζήσει χειµώνες πολικούς στη Φλώρινα και την Πρέσπα. Α, όλα κι όλα στο κρύο, την «τεχνογνωσία» την έχει εκείνη η περιοχή. Φυσικά σ’ έναν ορεινό τόπο πρέπει να είσαι προετοιµασµένος για κάποια απρόοπτα και να έχεις πολλά καυσόξυλα. Απ’ αυτά µας έχει δώσει το δάσος όσα χρειαζόµαστε και µε το παραπάνω.
-Ε.Λ. Θα συστήνατε και σε άλλους ενδιαφερόµενους να πράξουν το ίδιο?
-Βασίλης: Βεβαίως και ανεπιφύλακτα. Και ξέρω ανθρώπους που µε την πρώτη ευκαιρία θα το πράξουν.
-Ε.Λ. Μπορείτε να µας πείτε, τι θα µπορούσαµε να κάνουµε πλέον όλοι µαζί για να καλυτερέψουµε το χωριό µας;
Βασίλης: Να αγαπάµε πραγµατικά το φυσικό περιβάλλον του και να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να σωθούν τα Άγραφα από την αιολική βιοµηχανία και τις καταστροφές της. Πάνω απ’ όλα όµως να γίνει κατανοητό, ότι η ζωή στα βουνά, δεν είναι τιµωρία, αλλά…προνόµιο!
Σας ευχόµαστε να σας αγαπήσει στο µέγιστο αυτός ο τόπος, καθώς και καλή δύναµή και καλό ξεχειµώνιασµα στο νέο σας σπιτικό, που από µακριά, µοιάζει µε αετοφωλιά…
Σας ευχαριστούµε θερµά.